Grafiekpatronen begrijpen

Het identificeren van grafiekpatronen is eenvoudigweg een systeem voor het voorspellen van beurstrends en keerpunten! Honderden jaren van grafieken van prijsontwikkelingen laten zien dat prijzen zich in trends bewegen. (Ik weet zeker dat we allemaal het gezegde hebben gehoord, ‘the trend is your friend’.) Nou, een trend is slechts een indicator van een onbalans in vraag en aanbod. Deze veranderingen zijn meestal te zien aan marktwerking door prijswijzigingen.

Deze prijsveranderingen vormen vaak betekenisvolle grafiekpatronen die als signalen kunnen dienen bij het bepalen van mogelijke toekomstige trendontwikkelingen. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige patronen grote prognosekansen hebben. Deze patronen omvatten (klik op het patroon om de beschrijving ervan te lezen):

 1. Cup & Handle Patroon
 2. Flat Base Patroon
 3. Ascending Triangle Patroon
 4. Symmetrical Triangles
 5. Descending Triangle Patroon
 6. Parabolic Curve Patroon
 7. Wedge Formation Patroon
 8. Channel Patroon
 9. Flag & Pennant Patroon
 10. Head & Shoulders Patroon
 11. Inverted Head & Shoulders Patroon

Naar onze mening zijn dit de beste patronen om mee te handelen.

Dit gedeelte is bedoeld om u kennis te laten maken met enkele van deze grafiekpatronen, en leert u herhalingen in de prijsontwikkelingen te identificeren, om tijdige en nauwkeurigere beslissingen te nemen bij het voorspellen van markttrends.

1. Cup & Handle Patroon

cup_and_handle_patroon

Het Cup & Handle patroon is de correctieve actie na een krachtige prijsstijging van een aandeel. Over het algemeen zal een aandeel een krachtige beweging van ongeveer 2 tot 4 maanden hebben, en vervolgens een marktcorrectie ondergaan. Het aandeel zal op een neerwaartse manier in de correctie worden verkocht voor misschien 20 tot 35 procent van het oude hoogtepunt. De tijdsfactor is over het algemeen van 8 tot 12 weken, afhankelijk van de algemene marktomstandigheden.

Als het aandeel omhoog komt om de oude hoogtepunten te testen, zal het aandeel verkoopdruk opleveren door de mensen die op of nabij de oude hoogten kochten. Deze verkoopdruk zorgt ervoor dat de aandelenkoers zijwaarts zal bewegen met een afwijking naar beneden gedurende ongeveer 4 dagen tot 3 weken.

De Handle bevindt zich meestal ongeveer 5% onder het oude hoogtepunt. Een Handle die lager is, is over het algemeen een defect exemplaar en bevat een hoger risico op uitval.

De tijd om het aandeel te kopen, is als het naar nieuwe hoogtepunten aan de bovenkant van de handel komt en niet het oude hoogtepunt van 8 tot 12 weken geleden.

Wij hebben de grootste beursklappers gemaakt met behulp van dit krachtige patroon. Het is een van de beste en meest betrouwbare formaties om naar te zoeken. Het is echter belangrijk om op te merken dat de beste aandelen met deze formatie worden gevonden aan het begin van een marktbeweging na een behoorlijke marktcorrectie, en niet tijdens of aan het einde van een zeer grote koersstijging.

grafiek_cup_and_handle_patroon

flat_base_patroon

2. Flat Base Patroon

De Flat Base is een standaardpatroon dat voor een bepaalde tijd horizontaal blijft. Vanuit deze formatie kunnen zeer grote winsten worden behaald. Waar we naar op zoek zijn, is het opdrogen van het volume als het aandeel op of ongeveer hetzelfde niveau horizontaal blijft.

Teken een trendlijn over de top van deze formatie. Als het aandeel de trendlijn (kan zowel het steun- als het weerstandsniveau zijn) doorloopt, wordt het aandeel gekocht omdat deze de trendlijn en het volume verhoogt.

3. Ascending Triangle Patroon

De Ascending Triangle (stijgende driekhoek) is een variatie op de symmetrische driehoek. Opgaande driehoeken worden over het algemeen als bullish beschouwd en zijn het meest betrouwbaar als ze worden gevonden in een up-trend. Het bovenste deel van de driehoek lijkt plat, terwijl het onderste deel van de driehoek een opwaartse helling heeft. De onderstaande afbeelding is een typisch Ascending Triangle Patroon

ascending_triangle_patroon

 1. In opgaande driehoeken wordt de aandelen overbought en worden de prijzen teruggedraaid.
 2. Kopers komen dan weer op de markt en de prijzen bereiken snel hun oude hoogtepunten, waar ze opnieuw worden omgekeerd.
 3. Kopers duiken vervolgens op, hoewel op een hoger niveau dan voorheen.
 4. De prijzen breken uiteindelijk door de oude hoogtepunten en worden zelfs nog meer opgestuwd als er nieuwe kopers binnenkomen.

Net als in het geval van de symmetrische driehoek gaat de uitbraak meestal gepaard met een duidelijke toename van het volume.

4. Symmetrical Triangles

Symmetrische driehoeken kunnen worden gekenmerkt als gebieden van besluiteloosheid. Een marktpauze en toekomstige richting worden in twijfel getrokken. Doorgaans worden de krachten van vraag en aanbod op dat moment bijna als gelijk beschouwd. De volgende patronen zijn typische symmetrisch driehoekspatronen:

symmetrical_triangles

 1. Pogingen om hoger te pushen komen snel verkopen tegen, terwijl dips worden gezien als koopjes.
 2. Elke nieuwe lagere top en hogere bodem wordt ondieper dan de vorige en neemt de vorm aan van een zijwaartse driehoek. (Het is interessant om op te merken dat er een tendens is dat het volume tijdens deze periode afneemt.)
 3. Uiteindelijk lost deze besluiteloosheid op en explodeert de koers uit deze formatie (vaak met een zeer groot volume.)

Onderzoek heeft aangetoond dat symmetrische driehoeken zichzelf grotendeels oplossen in de richting van de trend. Met dit in gedachten zijn symmetrische driehoeken (naar onze mening) geweldige patronen om te gebruiken en zouden als vervolgpatronen (continuation patterns) moeten worden verhandeld.

5. Descending Triangle Patroon

grafiek_symmetrical_triangles

De Descending Triangle, ook een variatie op de symmetrische driehoek, wordt over het algemeen als bearish beschouwd en wordt meestal gevonden in downtrends.

descending_triangle_patroon

In tegenstelling tot de opgaande driehoek, lijkt het onderste deel van de driehoek dit keer plat. Het bovenste deel van de driehoek heeft een neerwaartse helling. Prijzen dalen tot een punt waar ze oversold zijn. Voorlopig inkopen komt op de dieptepunten en de prijzen stijgen op. De hogere prijs trekt echter meer verkopers aan en prijzen testen de oude dieptepunten opnieuw. Kopers komen dan opnieuw voorzichtig op de markt. De betere (hogere) prijzen trekken echter opnieuw meer verkopers aan. Verkopers hebben nu de controle en duwen de prijs door de oude dieptepunten van dit patroon, terwijl de vorige kopers hun posities haastig dumpen.

Net als de symmetrische driehoek en de oplopende driehoek, neemt het volume tijdens de vorming van het patroon af met een toename van het volume aan het eind van het patroon.

grafiek_descending_triangle_patroon

6. Prabolic Curve Patroon

parabolic_curve_patroonDe parabolische curve is waarschijnlijk een van de meest gewaardeerde en gewilde patronen. Dit patroon levert u het grootste en snelste rendement op in de kortst mogelijke tijd. Over het algemeen zal je een paar van deze patronen tegen het einde van een grote prijsverhoging tegenkomen. Het patroon is het eindresultaat van meerdere breuken in de basisformatie.

grafiek_parabolic_curve_patroon

7. Wedge Formation Patroon

wedge_formation_patroonDe WedgeFormation (wig formatie) lijkt ook op een symmetrische driehoek, in zoverre dat ze convergerende trendlijnen hebben die samenkomen bij een apex. Wiggen onderscheiden zich echter door een merkbare helling, zowel naar boven als naar beneden. Net als bij driehoeken zou het volume tijdens de formatie moeten afnemen en toenemen in het laatste gedeelte. De volgende afbeeld is een typisch trendpatroon voor wedgeformaties

Een vallende wig wordt over het algemeen als bullish beschouwd en wordt meestal gevonden in up-trends. Maar het is ook te vinden in downtrends. De implicatie is echter nog steeds over het algemeen bullish. Dit patroon wordt gemarkeerd door een reeks lagere tops en lagere bodems.

rising_wedge_formation_patroon

Een stijgende wig wordt over het algemeen als bearish beschouwd en wordt meestal gevonden in downtrends. Ze zijn ook te vinden in up-trends, maar zouden over het algemeen nog steeds als bearish worden beschouwd. Oprijzende wiggen hebben een reeks hogere toppen en hogere bodems.

grafiek_wedge_formation_patroon

 • Een toename van het volume ligt altijd aan de basis van een stijging/daling van de koers.

8. Channel Patroon

Kanaalpatronen (Channel Patterns) moeten over het algemeen worden beschouwd als vervolgpatronen. Het zijn besluiteloosheidsgebieden die meestal in de richting van de trend zijn opgelost. Onderzoek heeft aangetoond dat dit veel vaker het geval is dan niet, natuurlijk lopen de trendlijnen parallel in een rechthoek. Vraag en aanbod lijken op dit moment in evenwicht. Kopers en verkopers lijken ook op elkaar afgestemd. Dezelfde ‘hoogtepunten’ worden voortdurend getest, evenals dezelfde ‘dieptepunten’. Het aandeel schommelt tussen twee duidelijk ingestelde parameters.

channel_patroon

Hoewel het volume niet lijkt te lijden zoals in andere patronen, is er gewoonlijk een vermindering van activiteit binnen het patroon. Maar net als de anderen zou het volume merkbaar moeten toenemen bij de uitbraak.

grafiek_channel_patroon

9. Flag & Pennant Patroon

Vlaggen (Flags) en wimpels (Pennant) kunnen worden gecategoriseerd als vervolgpatronen (continuation patterns). Ze vertegenwoordigen meestal slechts korte pauzes in een dynamisch aandeel. Ze worden meestal direct na een grote, snelle beweging gezien. De stam gaat dan meestal weer in dezelfde richting omhoog. Onderzoek heeft aangetoond dat deze patronen enkele van de meest betrouwbare vervolgpatronen zijn. Hier is een typisch vlaggen- en wimpelspatroon:

flag_pennant_patroon

 1. Stijgende (Bullish) vlaggen worden gekenmerkt door lagere toppen en lagere bodems, met het patroon schuin ten opzichte van de trend. Maar in tegenstelling tot wedges lopen hun trendlijnen parallel.
 2. Bearish vlaggen bestaan uit hogere toppen en hogere bodems. “Bear” -vlaggen hebben ook de neiging om tegen de trend in te hellen. Hun trendlijnen lopen ook parallel.

Wimpels lijken veel op symmetrische driehoeken. Maar wimpels zijn meestal kleiner in omvang (volatiliteit) en duur. Het volume neemt tijdens de pauze meestal af met een toename van de uitbraak.

pennant_patroon

10. Head & Shoulders Patroon

Het hoofd- en schouderspatroon (Head & Shoulders Pattern) wordt over het algemeen beschouwd als een omkeringspatroon en wordt het vaakst gezien in up-trends. Het is ook het meest betrouwbaar als het ook in een up-trend wordt gevonden. Uiteindelijk begint de markt te vertragen en worden de krachten van vraag en aanbod over het algemeen in evenwicht beschouwd. De volgende afbeelding is een typische trend van een hoofd- en schouderspatroon:

head_and_shoulders_patroon

 1. Verkopers komen binnen op de hoogtepunten (linkerschouder) en de daling wordt getest (begin van de halslijn).
 2. Kopers keren snel terug naar de markt en dringen uiteindelijk door naar nieuwe highs (hoofd).
 3. Het nieuwe hoogtepunt wordt echter snel teruggedraaid en de keerzijde wordt opnieuw getest (aanhoudende halslijn)
 4. Kopers komen opnieuw naar voren en de markt stijgt nog een keer, maar haalt de vorige high niet. (Deze laatste top wordt beschouwd als de rechterschouder.)
 5. Het kopen droogt op en de markt test de keerzijde opnieuw. Je trendlijn voor dit patroon moet worden getrokken van de beginhalslijn tot de doorgaande halslijn.

Volume is van groot belang in het hoofd- en schouderspatroon. Volume volgt over het algemeen de hogere prijs op de linkerschouder. Het hoofd wordt echter gevormd op een verminderd volume, wat aangeeft dat de kopers niet zo agressief zijn als ze ooit waren. En bij de laatste verzamel poging – het rechter schouder-volume is zelfs lichter dan op het hoofd, wat aangeeft dat de kopers mogelijk zelf uitgeput zijn. Nieuwe verkopen komen binnen en eerdere kopers verlaten de markt. Het patroon is voltooid wanneer de markt de hals breekt. (Het volume zou moeten stijgen tijdens het breakout-proces.)

grafiek_head_and_shoulders_patroon

11. Inverted Head & Shoulders Patroon

Het Head and Shoulders-patroon komt zo nu en dan omgekeerd voor. De omgekeerde kop en schouders worden meestal gezien in downtrends. Wat opvalt aan de omgekeerde kop en schouders is het volumeaspect. Het volgende is een standaardtrend van een omgekeerd hoofd- en schouderspatroon:

inveserted_head_and_shoulders_patroon

 1. De omgekeerde linkerschouder moet gepaard gaan met een toename van het volume.
 2. De omgekeerde kop moet op een lichter volume worden gemaakt.
 3. De rally vanaf het hoofd moet echter groter zijn dan de rally vanaf de linkerschouder.
 4. Uiteindelijk moet de omgekeerde rechterschouder het lichtste volume van allemaal registreren.
 5. Wanneer de stam dan door de hals loopt, moet een grote toename van het volume worden waargenomen.

Volume is van groot belang in het hoofd- en schouderspatroon. Volume volgt over het algemeen de hogere prijs op de linkerschouder. Het hoofd wordt echter gevormd op een verminderd volume, wat aangeeft dat de kopers niet zo agressief zijn als ze ooit waren. En bij de laatste verzamel poging – het rechter schouder-volume is zelfs lichter dan op het hoofd, wat aangeeft dat de kopers mogelijk zelf uitgeput zijn.

Nieuwe verkopen komen binnen en eerdere kopers gaan naar buiten. Het patroon is voltooid wanneer de markt de hals breekt. (Het volume zou moeten stijgen tijdens het breakout-proces.)

grafiek_inveserted_head_and_shoulders_patroon