Volkswagen verliest 16 miljard

volkswagen manipuleert uitstoot gegevensAfgelopen weekend kwamen er berichten naar buiten dat het Duitse concern Volkswagen grootschalig heeft gemanipuleerd met de uitstoot gegevens van haar dieselauto’s. Het aandeel Volkswagen kende hierdoor vandaag een waardedaling van ongeveer 20%. Dit komt neer op een verlies van ongeveer 16 miljard euro. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Het Duitse autobedrijf heeft namelijk een miljardenboete boven het hoofd hangen nadat de Amerikaanse milieudienst kenbaar heeft gemaakt dat Volkswagen heeft gesjoemeld met de software bij haar dieselmotoren. Hierdoor kon de uitstoot van schadelijke stoffen tijdelijk worden beperkt. Het gaat in totaal om ruim 480.000 auto’s, die niet voldeden aan de eisen van de Amerikaanse milieudienst. De Volkswagen-modellen Beetle, Golf, Jetta, Passat en de Audi A3, die sinds 2009 zijn geproduceerd moeten terug naar de garage.

Omstreden software

In de bovengenoemde modellen van het Duitse autobedrijf was namelijk een omstreden software geïnstalleerd. Hierdoor kon het namelijk tijdelijk de motor zuiniger laten draaien, wanneer de uitstoot van schadelijke stoffen werd gemeten. Zo deed de auto zich zuiniger en milieuvriendelijker voor dan hij in werkelijkheid is.

In totaal gaat het dus om 480.000 auto’s. De boete bedraagt naar alle waarschijnlijkheid ruim 33.000 euro per auto, wat neer komt op een totaal van ongeveer 16 miljard euro. Niet geheel toevallig gelijk aan de waarde daling van het aandeel van 20% vandaag.

Topman Martin Winterkorn heeft in een eerste reactie al kenbaar gemaakt dat het Volkswagen enorm spijt dat het bedrijf het vertrouwen van de klant heeft geschaad. Daarna had een woordvoerder van het concern toegegeven dat de berichten van de manipulatie klopte. Dit zorgde voor grote onrust onder de beleggers.

Hoe nu te beleggen in het aandeel Volkswagen?

TradeBinaireOpties.nl verwacht naar alle waarschijnlijk dat het aandeel Volkswagen aan het einde van de week weer wat zal zijn gestegen, aangezien het normaal is dat het aandeel na zulke berichtgeving eerst sterk zal gaan dalen. Desalniettemin verwachten wij dat het aandeel aan het eind van de week weer een beetje zal stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *